Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy

dieta dr Dąbrowskiej

W tym artykule skupimy się na przepisach, dzięki którym jedzenie owoców i warzyw nie będzie monotonne. 😉 Dieta dr Dąbrowskiej w zupełnie innym wymiarze.

Poza przepisami dowiesz się także jakie są najważniejsze zasady dotyczące przyrządzania potraw. Zajrzyj też do pozostałych artykułów z tej serii 😉

  1. Dieta dr Dąbrowskiej – założenia, co można jeść i pić (klik)
  2. Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy
  3. Dieta dr Dąbrowskiej – efekty
  4. Dieta dr Dąbrowskiej – kryzysy ozdrowieńcze, wychodzenie z diety

Dieta dr Dąbrowskiej – przyrządzanie potraw

Ważne jest to, aby znaczna część dziennych spożytych posiłków, nie była poddana obróbce termicznej. Doktor Dąbrowska zaleca jedzenie dużej ilości surówek ze świeżych warzyw. Ponad to istotnym elementem oczyszczania organizmu z toksyn jest spożywanie kiszonek. Warto codziennie jeść kapustę i kiszone ogórki. Świetnie regulują perystaltykę jelit.

Dobrym rytuałem jest wypijanie rano wody z zakwasem buraczanym, a pół godziny przed każdym posiłkiem picie szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłkowego 100%.

Na diecie nie używamy absolutnie żadnego tłuszczu. Dlatego w niektórych daniach możemy „podsmażyć” cebulkę lub czosnek na małej ilości wody.

Istnieją różne wskazania dotyczące przyjmowania soli na diecie. Z pewnością można używać soli ziołowej, natomiast w niektórych źródłach dozwolona jest także sól himalajska. (Będąc na diecie, ja używałam soli himalajskiej w niewielkich ilościach)

Dieta dr Dąbrowskiej – przydatne akcesoria

Temperówka do warzyw – jest bardzo przydatna, aby całkowicie upodobnić dietetyczne jedzenie do tego spożywanego na co dzień. Za jej pomocą możesz „wystrugać” sobie makaron z cukinii lub marchewki. Na rynku dostępne wersje tańsze (zobacz cenę) – do miększych warzyw np. cukinia, oraz droższe (zobacz cenę) do warzyw twardszych np. marchew.

Sokowirówka – niezastąpiona do przyrządzania własnych zdrowych soków. Postaw na dobry sprzęt o dużej mocy silnika (zobacz cenę).

Wyciskarka wolnoobrotowa – znacznie droższa alternatywa sokowirówki. Jednak właściwości soku wyciśniętego za jej pomocą są znacznie lepsze. Bardzo przydatny sprzęt nie tylko na czas trwania diety (zobacz cenę).

Blender – narzędzie niezbędne do przyrządzania zupy krem, a nawet dietetycznych lodów. Bez tego sprzętu o wiele trudniej o ciekawe potrawy (zobacz cenę)

Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy

Wybrałam kilka najciekawszych przepisów, które mi pozwoliły przetrwać na tej diecie i cieszyć się smakami.

dieta dr Dąbrowskiej

Spaghetti z cukinii

Składniki:

2 cukinie

200 ml przecieru pomidorowego 100% (nie koncentrat!)

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 marchew

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia kurkuma

Wykonanie: „Makaron”: Obierz cukinie i przy pomocy temperówki do warzyw wykonaj z niej makaron. Przypraw solą i kurkumą, dzięki której „makaron” nabierze żółtego koloru. Ważne: nie gotuj cukinii, ponieważ zrobi się z niej papka. Jedynie przelej gorącą wodą. Dzięki temu będzie jędrna i ciepła.

Sos pomidorowy: Na niewielkiej ilości wody „przesmaż” pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach marchew. Dolej trochę wody i gotuj do momentu, aż marchew będzie miękka. Dolej przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią.

dieta dr Dąbrowskiej

Jabłka pieczone

Składniki:

jabłko

cynamon

grapefruit

Wykonanie: Wydrąż jabłka i posyp je cynamonem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sokiem z jednego grejpfruta . Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 30 min, aż jabłka będą miękkie.

dieta dr Dąbrowskiej

Zupa pomidorowa

Składniki:

500 g marchew

300 g seler

300 g pietruszka korzeń

1 por

3 cebule

5 ząbków czosnku

1 litr przecieru pomidorowego 100%

przyprawy: majeranek, bazylia, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona, sól

ziele angielskie

liść laurowy

natka pietruszki

Wykonanie: Zetrzyj na tarce, na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Cebulę i czosnek poszatkuj i „przesmaż” na patelni z wodą wraz z majerankiem i solą. Przerzuć do garnka z wrzącą wodą. Następnie dodaj starte warzywa. Dodaj pokrojony por. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości wszystkich składników. Dopraw solą, a następnie wlej przecier pomidorowy. Przypraw do smaku pieprzem czarnym i cayenne, bazylią oraz papryką wędzoną. Zblenduj wszystko na niejednolitą masę lub jeśli wolisz to na krem. Do podania posyp natką pietruszki.

Czyż nie są to apetyczne dania? Jeśli chcesz, to chętnie napiszę jeszcze inne przepisy na smaczne dania. Koniecznie daj znać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *